English for Bank Exam : Antonyms Exercise – 3

Filed in Job, Jobs in Nigeria by on February 19, 2016 0 Comments

The following sentences consist of a word or a phrase which is written in italicised letters. Each of them is followed by four words or phrases. Select the word or the phrase which is closest to the opposite in meaning of the italicised word or phrase.

1.    He was charged with abetting the murder of an innocent child.

(a) baffle
(b) instigate
(c) promote
(d) support

2.    Twenty point programme is aimed at alleviating the sufferings of the poor.
(a) aggravating
(b) mitigating
(c) eradicating
(d) appeasing

3.    How dare you desecrate an idol of this temple.
(a) defile
(b) pollute
(c) deify
(d) impious

4.    Though generous and benevolent, he did not neet with success in his career.
(a) beneficient
(b) malevolent
(c) goodwill
(d) liberal

5.    There exists rancour between the two brothers.
(a) animosity
(b) harmony
(c) devotion
(d) enmity

6.    Born in squalid sorroundings of the slums she rose to stardom overnight
(a) dirty
(b) clean
(c) disorderly
(d) mean

7.    Their family feud has taken ugly turn lately.
(a) brotherhood
(b) dispute
(c) fraternal
(d) quarrel

8.    Indian economy is basically dependent on fickle monsoons.
(a) unsteady
(b) benign
(c) stable
(d) capricious

9.    You are advised to show clemency to the defeated army.
(a) callousness
(b) mercy
(c) leniency
(d) kindness

10.    The Board of Directors showered encomium on the Chairman for his liberal policies.
(a) denunciation
(b) generosity
(c) tribute
(d) praise

11.    One usually feels languid on summer noons.
(a) brisk
(b) fussy
(c) drowsy
(d) listless

12.    Even a lunatic person sometimes talk intelligently.
(a) sane
(b) insane
(c) insensible
(d) mad

13.    Some have the habit of disparaging the success of their friend because of jealousy.
(a) belittling
(b) esteeming
(c) lauding
(d) castigating

14.    You are advised not to dessipate your energy on impracticable schemes.
(a) conserve
(b) deform
(c) waste
(d) utilise

15.    At his success in the examination he felt elated.

(a) exultant
(b) dejected
(c) resting
(d) jubiliant

16.    Counterfeit coins are in circulation because of negligence on the part of police authorities.
(a) spurious
(b) genuine
(c) truthful
(d) fake

17.The ministers was accused of indulging in nepotism.
(a) impartiality
(b) hatred
(c) condemnation
(d) indifference

18.    He made several attempts to placate his opponents
(a) infuriate
(b) defeat
(c) discourage
(d) deceive

19.    He was always fastidious while examining answer scripts.
(a) amiable
(b) discriminating
(c) critical
(d) judicious

20.    It is not difficult to take note of his immaculate style of writing.
(a) stained
(b) uneven
(c) impure
(d) flawed

21.    The research showed that the drug has pernicious effect on the health of the patients.
(a) fair
(b) advantageous
(c) beneficial
(d) satisfactory

22.    He produced cogent reasons for the change of policy.
(a) flimsy
(b) unconvincing
(c) improper

(d) simple

23.    The Prime Minister’s radio broadcast galvanized the people’s spirit.

(a) frightened
(b) pacified
(c) dampened
(d) ludicrous

24.There are many anecdotes about his sister who is an imperious personality.
(a) characterless
(b) pious
(c) arrogant
(d) submissive

25.    In facing adverse situations, he was very stoical.
(a) tactless
(b) flinching
(c) awkward
(d) assured

Answers
1(a),     2(a),     3(c),     4(b),     5(b),     6(b),     7(a),     8(c),     9(a),     10(a),     11(a),     12(a),     13(c),     14(a),     15(b),     16(b),   17(a),     18(a),     19(b),     20(a),     21(c),     22(b),     23(c),     24(d),     25(b)


myPastQuestion.com Products and Services:

  • Post UTME Past Questions = from N1,000
  • JAMB Past Questions = N1,500
  • WAEC/NECO Past Questions = N500 per subject
  • Junior (JS33) Past Questions = N1,000 per subject
  • All Scholarship Past Questions = N2,000
  • JUPEB Past Questions = N2,000
  • NDA Past Questions = N2,000
  • NPA Past Questions = N1,500
  • Job Interview Past Questions = N2,000
  • JAMB Original Result = N2,200
  • JAMB Admission Letter = N2,200
  • JAMB Result Checker Card = N2,000
  • WAEC Result Checker Card = N800
  • NECO Result Checker Card = N800
  • Post UTME Success Guide (eBook) = N1,000
  • JAMB CBT Success Guide (eBook) = N1,000
  • Creation of Blogs = N10,000
If you need any of these products or services listed above, Pay to Account: Ifiokobong Ibanga 2003316090 Zenith bank PLC,
AD: Make Money from MMM Nigeria 50% Interest Help


Information is Power! Don't miss any information about your examination or your school because of lack of timely updates. The best thing you should do is to Register for FREE Email Alert! by Mail

Tags: , , ,

About the Author ()

myPastQuestion.com is the largest past question database for all types examination in Nigeria. We have Post UTME Past Questions for all Universities, Polytechnics and Colleges of Education. We also have JAMB CBT Software, Scholarships Past Questions, WAEC and NECO Past Questions. Follow Ifiokobong Twitter and share what you love most.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *